Magnus Lagergren, ordförande i Odensbackens vägförening, ser fram emot att bygden ska bli mer trivsam. Utegymmet är först ut av alla projekt. Foto: SVT

Tre miljoner från EU ska öka trivseln i Odensbacken

Uppdaterad
Publicerad

Det blir både utegym och gatufester i Odensbacken framöver, allt för att öka trivseln och gemenskapen på orten. I kassakistan finns nämligen tre miljoner från EU som byborna nu tillsammans ska använda för att hemorten ska bli trevligare.

”Nedgånget”, ”trist” och ”platsen som Örebro kommun glömde”. Allt har sagts av ortsbor i den lilla orten Odensbacken öster om Örebro.

Odensbackens vägförenings ordförande Magnus Lagergren som också är politiker i Örebro kommun och region boende bestämde sig till sist för att samla så många invånare som möjligt för att höra vad som skulle kunna göra orten mer attraktiv och öka gemenskapen.

– Det kom nästan 50 personer och det är många ute hos oss, konstaterar Magnus Lagergren. Och vi fick in mängder med idéer.

Nästan tre miljoner i EU-bidrag

Allt från utegym, hälsningsskylt för trafikanter, cykelväg och hundrastgård hamnade på önskelistan. För att finansiera det hela skrevs en projektansökan ihop och skickades till EU:s stöd för landsbygdsutveckling: Leader Mellansjölandet.

Och det blev full pott. Nästan tre miljoner kronor får nu Odensbackens vägförening och därmed ortsborna ta del av.

– Jobbar man som jag med landsbygdsutveckling så vet man att det finns EU-pengar att söka, konstaterar Magnus Lagergren. Sen gäller det att göra en bra projektbeskrivning och skicka in för att det ska gå igenom.

Mer pengar att söka

Och det finns mer pengar kvar att söka för föreningar i de sju kommunerna i Leader Mellansjölandet.

– Har ni en bra idé så skicka in den – det är mitt råd, avslutar Magnus Lagergren.

Mer om EU-programmet Leader

  • Leader Mellansjölandet innefattar Askersund, Degerfors, Hallsberg, Kumla, Lekeberg, Laxå och Örebro samt en mindre del av Karlskoga kommun. Pengar kan ges till alla områden utom stadskärnorna i Örebro och Kumla – som inte räknas till landsbygd enligt EU.
  • Kommunerna i norra Örebro län, Ljusnarsberg, Hällefors, Lindesbergs och Nora kommuner samt Järle i Örebro kommun, ingår i Leader Bergslagen.
  • Pengarna som Leader förfogar över kommer delvis från EU och delvis från medlemskommunerna.
  • Pengar kan sökas av föreningar, organisationer och i vissa fall av företag (pengarna ska gå till att utveckla bygden och inte företaget).
  • Allt som kan öka trivsel, infrastruktur, livsmiljö, klimatet och kapaciteten hos de boende på landsbygden kan ges pengar.
  • Som mest kan ett projekt beviljas 50 000 kronor – men flera olika kan skickas in från samma byalag eller bygdeförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.