• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Sara Richert (MP), kommunalråd och gruppledare, på nedre delen av Stortorget i Örebro. Foto: Fredrik Welander

Miljöpartiet vill bygga lekplats på Stortorget

Publicerad

Miljöpartiet vill flytta undan alla bilar och göra plats för barnen på Stortorget i centrala Örebro. Den nedre delen vill de ny göra om till en lekplats.

– Vi måste bygga en stad där barn sätts i centrum. Stortorget är en bra plats för det, mitt i vår stad, säger Sara Richert (MP), kommunalråd i Örebro i ett pressmeddelande.

I sitt förslag till budgeten för Örebro kommun 2017 vill Miljöpartiet att bilparkeringarna flyttas till ett nytt parkeringsgarage för att ge plats åt mötesplatsen för barn. Ombyggnationen skulle också innebära möjligheter till fler uteserveringar, menar de.

Dålig stadsplanering

Miljöpartiets argument för sin investering är att stadskärnan i dag fortfarande domineras av trafiken och att det saknas naturliga platser för barn att vistas på. Partiet tycker inte att stadsplaneringen tar hänsyn till barns perspektiv och behov. De menar också att barnen i Örebro kommer göra de centrala delarna mer levande, vilket gynnar stadens och kommunens utveckling.

– En levande, blomstrande stadskärna förutsätter att människor trivs i den. Vi måste lägga mer resurser på att skapa platser där människor kan leva och mötas, utan att trängas bort av trafiken, säger Sara Richert i pressmeddelandet.

Vill börja 2017

Hon vill också göra barnen delaktiga i arbetet med att göra om Stortorget. Själva utformningen av lekplatsen kan komma att påverkas av barn.

– Det finns inga exakta siffror innan själva projekteringen men uppskattningsvis skulle det här kosta cirka 20 miljoner kronor, säger Sara Richert.

Om Miljöpartiet får som de vill inleds byggplaneringen nästa år. De hoppas nu på att förslaget till investeringen antas av kommunfullmäktige. 26 oktober hålls budgetdebatten och där kommer Stortorgsfrågan tas upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer