Minderårig bar kniv och leksakspistol i närheten av skola – brottades ner av polis

Uppdaterad
Publicerad

En pojke i tonåren bar på kniv och leksakspistol i närheten av en skola i Örebro vid lunchtid i dag. När polis kom till platsen försökte pojken smita, men hanns ikapp och brottades ner av polis.

Det var runt halv tolv som polisen fick ett samtal om att en grupp pojkar befann sig i närheten av en skola i Örebro och att den ene av dem såg ut att bära på ett skjutvapen.

När polisen kom till platsen sprang pojken därifrån, men poliserna hann ikapp och det visade sig att han bar på en så kallad soft air gun (leksakspistol) och en kniv.

Situationen kan bli farlig

Polisen varnar nu för att den här typen av händelser kan bli riktigt farliga.

– Det är ganska vanligt med soft air gun och att de används vid rån. De här vapnen är oerhört verklighetstrogna, det går inte att avgöra om de är riktiga förrän man har dem i handen. Så beroende på hur man uppträder när polis kommer kan det bli en farlig situation och det är väldigt viktigt att man visar att man inte är något hot, säger Mats Öhman, presstalesperson på polisen.

– I just det här fallet uppstod inte sådan fara men det skulle kunna hända.

Vapen togs i beslag

Han menar, trots att skolskjutningar är ovanligt i Sverige, att den typen av händelser finns i bakhuvudet hos varje polis.

– Det är klart att det skapar många tankar när det sker nära en skola.

– Tänk att tvingas skjuta verkanseld, och sen se att det var en leksak, det får man ju leva med. Nu var det inte så, men nästa gång kan det vara så.

Det ska i det här fallet inte pågått något bråk på platsen, utan situationen var lugn. Pojken som bar på vapnen är misstänkt för brott mot knivlagen, men med anledning av hans låga ålder är han inte frihetsberövad eller förhörd av polis ännu.

Båda vapnen togs i beslag. Ingen av de andra pojkarna är misstänkta för något.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer