Arbetsmarknadsenhetens chef Hans Carlsson har mindre pengar att röra sig med i år för löner till feriepraktik inom Askersunds kommun. Foto: Johannes Weckström /SVT

Mindre pengar för feriepraktik i flera kommuner

Publicerad

Flera kommuner i länet uppger att de har fått mindre pengar i anslag för att kunna erbjuda ungdomar jobb i de egna verksamheterna i sommar. Arbetsmarknadsenheten i Askersund har 200 000 kronor mindre att röra sig med, men erbjuder samtidigt en garanti att 30 av de som är behöriga att söka ska få feriepraktik.

Behöriga att söka feriepraktik i Askersunds kommun är de som till sommaren har gått ut årskurs ett på gymnasiet, det vill säga de som är födda 2003.

– Vi håller på att inventerar arbetsplatserna runt om i kommunen på alla förvaltningar och det blev klart i fredags att vi har platser till alla de som vi ska ge feriepraktik i sommar, säger Hans Carlsson, chef på arbetsmarknadsenheten på Askersunds kommun.

Mindre pengar

Men i år har de mindre pengar att röra sig med. I december fick de beskedet att anslaget till feriepraktiklöner minskats med 200 000 kronor. Samtidigt har kommunen en garanti att de som sökt och är behöriga skall erbjudas feriepraktik.

– Besparingen är baserad på att vi har samma antal sökande som förra året, men det finns ju inga garantier för att det blir så. Vi hade trettio sökande då, men gruppen som kan söka i år är över hundra, säger han.

Kan bli färre timmar

Blir det fler sökande kan det betyda att fler får dela på samma kaka.

– Idag garanterar vi 120 timmar för tre veckor och då kanske vi kommer att få reducera det till 90 timmar per person.

Har ni möjlighet från politiken att få tillskott om det blir fler som söker?

– Blir det väldig anstormning av sökande så måste vi kanske gå fram till politiken och fråga om det finns mer pengar. Annars får vi försöka hitta de pengarna i vår egen verksamhet, säger Hans Carlsson.

Fler kommuner stramar åt

Vilka som erbjuds söka feriepraktik skiljer sig åt mellan länets kommuner. Örebro kommun uppger att de har två miljoner kronor mindre avsatta till feriepraktiklöner jämfört med förra året, vilket motsvarar ett hundratal platser.

Även Lindesberg har en miljon kronor mindre att röra sig med i dagsläget, men där uppger man att ett definitivt besked om läget, beroende på antal sökande kan lämnas i mitten av mars.

Karlskoga kommun uppger att de erbjuder samma antal feriepraktikplatser som förra året, d v s 250 stycken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.