Aktörer bakom Mine Örebro på presskonferens. Foto: Anders Nord/SVT

Mine Örebro ska korta avståndet mellan nysvenskar och jobb

Publicerad

En nystartad förening i Örebro vill korta tiden för nya svenskar att få jobb. Med sig på tåget har de redan åtta stora företag och organisationer i länet.

Mine, som den ekonomiska föreningen heter, finns redan i Malmö, men etablerade sig alltså idag i Örebro. Verksamhetschefen Sofia Strömberg har arbetat i ett år för att få hit konceptet där företag och nya svenskar möts.

– Vi lever i en tid då många branscher, företag och organisationer upplever kompetensbrist. Samtidigt finns många nyanlända som väntar på att få bevisa sig, säger verksamhetsledaren Sofia Strömberg och tillägger att Mine Örebro blir en viktig kraft för att sammanlänka behoven.

Vill bli vinnare i mångfalden

Flera stora företag utgör själva startsträckan för det nya matchningskonceptet. Medlammarna består av Eon, Enfo Integration, Ikea, Hällefors kommun, Loka Brunn, Öbo, Örebro universitet och Ösk fotboll.

Den gemensamma nämnaren företagen emellan är att de vill bli vinnare i mångfalden, öka inkluderingen av nya svenskar och stärka kompetensförsörjningen.

Brett utbud av jobb

I Skåne engagerar verksamheten cirka 60 arbetsgivare inom offentlig sektor, näringsliv och ideella oganisationer. Tanken är nu att samma intresse ska uppstå i Örebro.

Vilken typ av jobb handar det om?

– Det kan handla om allt från akademiska yrken till mer praktiska yrken där det behövs mycket arbetskraft, säger Sofia Strömberg. 

I april drar den första utbildningen i Örebro igång. Då hoppas den nystartade föreningen att man ska kunna erbjuda 20 mentorer och 20 adepter utbildning i mångfald vid flera träffar under ett halvår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer