Minskade statliga anslag bakgrund till beslutet

Publicerad

De ansvariga i Karlskoga kommun har förståelse för att lärarna på Möckelngymnasiet är oroade över besparingskraven. Men statliga pengar som tidigare betalats ut kommer kraftigt att reduceras och överskottet i kommunen behövs till annat.

På kommunhuset i Karlskoga motiverar politikerna varför gymnasienämnden ålagts med ett besparingskrav.

– Statens etableringsmedel har dragits ner från 15,3 miljoner till 5,7 miljoner i år. Det är det som blir besparingen, säger Anneli Bramvehl (M), kommunalråd.

Trots att kommunen går plus så finns inte möjlighet att flytta medel, menar gymnasienämndens ordförande.

– Även om kommunen har pengar på banken, så är det till för att vi har stora pensionsskulder och såna inbetalningar. Jag kan förstå när man sitter på Möckelngymnasiet att varför kan inte bara kommunen ge oss 20 miljoner för det vore ju ingen konst. Men då skulle socialen vilja ha 30 miljoner, sedan vill någon annan ha. Vad gör vi då? Då har vi inte råd att betala in pensionspengarna för i år, säger Jonas Bergman Wallin (M) som är ordförande i gymnasienämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.