Minskat antal flygpassagerare från Örebro flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Antalet passagerare på de svenska flygplatserna minskade förra året enligt Transportstyrelsen. Orsaker: avmattningen i den svenska ekonomin men kanske också en ökad miljömedvetenhet.

Passagerarantalet minskade med 3,5 procent år 2019 jämfört med året före enligt färsk statistik från Transportstyrelsen. 

– Så gott som samtliga inrikeslinjer visar en nedgång 2019.  Det har sin förklaring i avmattning av den svenska ekonomin, men det kan inte uteslutas att det också kan förklaras av en ökad miljömedvetenhet och tillgång till alternativa färdsätt, säger Jean-Marie Skoglund, flygmarknadsanalytiker på Transportstyrelsen.

Vid Örebro flygplats var minskningen ännu större i procent, där minskade antalet passagerare med drygt 12 % – från 88 251 år 2018 till 77 383 förra året.

Enligt Örebro airports vd Mikael Smedberg, har minskningen en naturlig förklaring.

– Det är så enkelt att trafiken både till Malmö och Köpenhamn upphörde 2018, den differensen blir påtaglig. Annars kan vi säga att vår chartertrafik faktiskt går upp lite.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.