Mirjam Björkman från Ramsberg ställde frågor till politikerna. Foto: Johannes Weckström /SVT

Mirjam ställde frågor till politikerna

Uppdaterad
Publicerad

I samband med allmänhetens frågestund vid Lindesbergs kommunfullmäktige på onsdagkvällen passade ramsbergsbon Mirjam Björkman på att gå upp i talarstolen. Hon har två barn i förskolan och har oroats av planerna på skolstängningarna.

– Vi får vara superglada idag att det inte togs beslut om nedläggning, säger hon.

– Vi flyttade dit från Göteborg och ville komma ifrån stan. Vi ville ge våra barn en liten skola och bullerbykänsla. Det finns verkligen i Ramsberg idag och det vore så tråkigt att ta bort det, säger Mirjam Björkman.

Mirjam Björkman, hade rest från Ramsberg till mötet i Storå. Foto: Johannes Weckström /SVT
Skolnedläggning i Ramsberg

Vilka frågor hade du till politikerna ikväll?

– Jag ville mest upplysa igen om vårt engagemang och att de skulle kolla igenom våra yttranden. Alla argument de har haft har varit så otroligt svaga och det har varit dåligt med fakta, så vi ville trycka på det. Och sen visa på vårt engagemang. Att vi har dragit ihop en vikarielista med folk i byn som kan ställa upp och jobba som vikarier för att hjälpa situationen för skolan.

Hittat 17 bidrag

Hon undrade också om politikerna söker alla de bidrag som finns. Hon upplyste församlingen om att gruppen som engagerat sig i byn hittat minst 17 olika bidrag som är möjliga att söka.

– Jag är ju inte superinsatt och tycker kanske att det är deras uppgift att vara det lite mer, men vi tipsade om alla stöd från EU och kommunala bidrag som finns att söka just för skolor.

Välkomnade alla tips

Kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson (S) intygade att de söker alla bidrag, men samtidigt sa hon att alla tips är välkomna.

Vad gäller vikarielistan uppgav hon att den lämnas till professionen för att hanteras den vägen. Hon pekade också på det är ekonomin framåt som är den stora utmaningen.

Känner du att du fick svar på dina frågor?

– Delvis, säger Mirjam Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggning i Ramsberg

Mer i ämnet