På Runnagården i Örebro har man lång erfarenhet av att ta emot den tyngsta kategorin missbrukare för tvångsvård. Hit kommer kvinnor som många gånger hamnat i hemlöshet på grund av alkohol- eller drogmissbruk. Syftet med tvångsvården är att avbryta missbruk som är livshotande.
-Det stora är ju att rädda liv och bryta ett destruktivt beteende, och att ge tillbaka styråran över det egna livet, berättar Eva-Lotta Ardermark Nilsson, chef för Runnagården.
Varje dag tvångsvårdas i snitt runt 300 personer för missbruk på LVM-hem som Runnagården, enligt Lagen om vård av missbrukare. Samtidigt tvångsvårdas ytterligare cirka 1.400 personer per dag inom psykiatrin. Men av dem har dryga hälften också missbruksproblem. Därför vill regeringens utredare Gerhard Larsson göra om systemet.
-De flesta av dem som blir omhändertagna för tvångsvård har både en annan psykisk sjukdom och missbruk. Men vården i dag, varken inom LVM eller LPT (Lagen om psykiatrisk tvångsvård), är rustade fullt ut för att jobba med båda problemen, säger han.
Landstingen får ta över ansvaret
I dag är det kommunerna som ansvarar för tvångsvården av missbrukare, medan sjukvården står för den psykiatriska tvångsvården. Gerhard Larsson presenterade i dag sitt slutbetänkande i Missbruksutredningen, och ett av hans förslag är att samla tvångsvården hos sjukvården med landstinget som huvudman.
-I den lite bättre ordningen så samlar vi ihop behandlingsinsatserna. När man har en psykisk problematik och missbruksproblem så ska man hamna på samma ställe hos samma team. De ska hålla i Calle eller Lisa så att det fungerar, och inte vara beroende av andra beslutsfattare i en annan organisation, säger Gerhard Larsson.
Men på Runnagården är ledningen kritisk till om sjukvården skulle ta över ansvaret från kommunerna.
-Jag tror att det blir för mycket mediciner, det blir medicinskt inriktat. Den psykosociala behandlingen är väldigt viktig. För har du haft ett missbruk så är det inte bara att sluta droga, utan du måste lära dig de sociala koderna, säger Eva-Lotta Ardermark Nilsson.
Linda Bock
linda.bock@svt.se