Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Malin” som är döv känner sig kränkt av polismyndigheten i Örebro och ifrågasätter polisens vilja att hantera döva personer i sina utredningar. Foto: SVT

Misshandel av döv bytte utredare sju gånger – lades ner

Uppdaterad
Publicerad

I två år fick döva Malin vänta på att bli kallad till polisförhör. Fem år senare och efter totalt åtta olika förundersökningsutredare lades hennes fall ner – på felaktiga grunder. Motivet för nedläggningen var att utredningen hade preskriberats, vilket inte stämde. Nu får Örebropolisen kritik av Justitieombudsmannen.

Malin, som vi valt att kalla henne, bor numera i Stockholm, men gick på riksgymnasiet för döva i Örebro när misshandeln ägde rum 2017. Hon blev då nedslagen och sparkad av en annan elev på skolan, inför sin klass och lärare.

Trots det goda förundersökningsläget, med flera vittnen och dokumenterade skador, och trots att Malin gång på gång hörde av sig till polisen i Örebro lades fallet ner – efter fem år och åtta olika utredare. Malin anmälde då utredningen till JO som nu kritiserar polismyndigheten i Örebros agerande.

Extremt kritisk

– De kom med bortförklaringar hela tiden. Jag vet faktiskt inte om det bara är polismyndigheten i Örebro som är sämst. Jag skulle vilja säga till dem, gör ert jobb. För om det här fallet blev nedlagt, vilka andra fall har då blivit nedlagda?, säger Malin.

Hon är rädd och lider av ångest, något som hon säger beror på händelsen. Hennes bekanta har även fått ta emot hot på sociala medier, av den person som misshandlade Malin, något som också dokumenterats.

– Polisen kan inte bara säga att ”vi beklagar”. Det räcker inte, säger Malin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.