Mannen som misstänks för moskébranden sitter häktad sedan slutet av september. Foto: SVT Design /Johannes Weckström

Misstänkte moskébrännaren lämnas över till rättspyskiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad

Istället för fängelse ska den misstänkte moskébrännaren lämnas över till rättspykiatrin. Det enligt ett beslut i Göta hovrätt. Beslutet gäller tidigare gärningar som den 20-årige mannen gjort sig skyldig till.

Den 20-årige mannen har tidigare dömts till skyddstillsyn med samhällstjänst för narkotikabrott och våldsamt motstånd. Efter att mannen misskötts sin skyddstillsyn valde tingsrätten att döma honom till fängelse istället.

Han överklagade domen till Hovrätten som nu valt att döma mannen till rättspsykiatrisk vård.

Mannen har under utredningen gällande moskébranden genomgått en liten rättspskiatrisk undersökning som visade att han kan ha lidit av en psykisk störning både vid brand- och utredningstillfället.

Åklagaren har nu yttrat sig om det är lämpligt att mannen placeras i rättspykiatrisk vård samtidigt som utredningen kring moskébranden fortgår. Mannen sitter häktad misstänkt för mordbrand och i yttrandet från åklagaren framgår det att häktningsbeslutet inte hävs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.