Någon hämtade ut mobiler i Naturskyddsföreningens namn: ”Sån jäkla skit”

Uppdaterad
Publicerad

”Grattis till din nya mobil” stod det i breven som Kajsa Grebäck på Naturskyddsföreningen öppnade. Problemet var bara att ingen på föreningen hämtat ut två mobiler för närmare 9 000 kronor. Istället visade sig föreningen ha blivit utsatt för bedrägeri – liksom ett tiotal andra föreningar.

Efter julledigheten kom Kajsa Grebäck tillbaka till jobbet på Naturskyddsföreningen i Örebro och började öppna post.

– Plötsligt hade jag två brev där det stod ”grattis till din nya mobil” men vi hade inte beställt eller hämtat ut någon mobil.

”Sån jäkla skit”

När Kajsa började nysta i det hela visade det sig att någon använt ett förfalskat årsmötesprotokoll för att hämta ut mobiler i Naturskyddsföreningens namn.

– Det är sån jäkla skit helt enkelt, utbrister hon. Drygt 9 000 kronor var fakturan på!

Fick krav på 40 000

Men Naturskyddsföreningen visade sig bara vara en av ett tiotal föreningar som drabbats. Tre av dem som har råkat ut för samma sak har sina lokaler i Föreningarnas hus i Örebro och har hunnit att prata mycket om det inträffade.

– En annan förening fick krav på 40 000 kronor för mobiler som någon obehörig hämtat ut i deras namn.

Efter samtal med mobiloperatören har Naturskyddsföreningen fått löfte om att inte behöva betala – men ännu så länge bara muntligt.

Handlarna uppmanas att dubbelkolla

Ärendet utreds nu av polisen och Kajsa Grebäck uppmanar nu butiker att kolla och dubbelkolla innan de lämnar ut mobiler.

– Man ska ska se årsmötesprotokoll och ett intyg på att personen är firmatecknare och legitimation. Är man det minsta osäker ska man alltid ringa och kolla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.