Bilden är en genrebild. Foto: TT/Arkiv

Mobilförbudet i grundskolan i Lindesberg hävt

Uppdaterad
Publicerad

Vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde i Lindesbergs kommun på måndagen bestämdes att det politiskt fattade mobiltelefonförbudet som gällt i grundskolorna sedan början av 2019 tas bort. Det är nu upp till förvaltningen själv att bestämma regler i frågan.

Nämnden uppdrar därmed till förvaltningen att ”återgå till tidigare arbetssätt” och låta skolornas rektorer bestämma vad som gäller för användning av mobiltelefoner. Det är en ordning som förvaltningen önskat.

– Jag tycker det är bra att man har lyssnat på eleverna och man har pratat med oss från skolledningens håll att det inte fungerat som det var tänkt. De argument vi har fått har vi lyssnat på nu, säger Magnus Storm (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Moderaternas ledamot i nämnden, Pär-Ove Lindqvist, yrkade på ett tillägg till beslutet som innebär att respektive 7-9 skola i kommunen till nämnden ska redovisa vilka regler som verksamheterna själva väljer att sätta upp. Under våren kommer därefter en uppföljning att ske hur reglerna fungerat.

Ingrid Rörick Richter (L) reserverade sig mot beslutet med hänvisning till eget förslag om återremiss av ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mobilförbud i skolan

Mer i ämnet