Nils Detlofsson (L), ledamot kommunstyrelsen Lindesberg. Foto: SVT

Mobilslut i Lindesbergs grundskolor

Uppdaterad
Publicerad

I höst ska alla grundskolor i Lindesbergs kommun bli mobilfria, det har barn- och utbildningsnämnden bestämt. Och det här är ett beslut som väckt reaktioner bland lärare och elever.

Idag får eleverna på Stadsskogsskolan i Lindesberg bara använda sina mobiler på rasterna men i höst är det slut med det.

Mobilfritt även under rast

Det är på initiativ av Liberalerna som som barn- och utbildningsnämnden nu har beslutat att även rasterna ska vara mobilfria.

– Det är ju rätt självklart och inget unikt i sig att skolor eller lektioner är mobilfria och det har visat sig att det är mycket positivt när det handlar om trygghet och studiero, säger Nils Detlofsson (L), ledamot i kommunstyrelsen i Lindesberg.

Hämtas ut efter skolan

Från och med i höst måste alla elever i Lindesbergs kommuns grundskolor lämna in sina mobiler på morgonen och hämta ut dem efter skolans slut.

– Det är förvaltningen som kommer att besluta hur varje skola skall sköta det här. Eleverna kan ha mobiltelefonerna med sig till skolan, men skall lämna in dem där i samband med att de kommer till skolan, säger Nils Detlofsson (L).

Hör Nils Detlofsson (L) förklara bakgrunden till varför beslutet fattats i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.