Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det mobilia sprutbytet är på plats på en parkering i Kopparberg. I klippet hör du Lars Edling, medicinskt ansvarig läkare på sprutbytesmottagningen. Foto: Sophie Olsson Rahlen

Mobilt sprutbyte igång i Örebro län

Publicerad

Varannan måndag kan de som injicerar droger i Kopparberg byta ut använda sprutor mot nya. Det handlar om att minska spridningen av blodsmittor och det sker från bagageutrymmet i en bil.

– Vi vet att det finns många som behöver hjälp av oss som inte får det bland annat på grund av avståndet, säger Lars Edling, ansvarig läkare för sprutbytesmottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro.

Det mobila sprutbytet är en ny verksamhet och ett komplement till mottagningen i Örebro som är öppen fyra dagar i veckan.

– Det är väldigt enkelt, ingen avancerad utrustning utan en omärkt bil från regionen. Vi erbjuder basutbudet som finns på mottagningen på USÖ, säger Lars Edling.

Planerna på att komma ut i länet har funnits ett tag. Sen kom pandemin i vägen och nu begränsar regionens dåliga ekonomi.

– En dröm vore om vi kunde ha en buss där vi också kunde ta prover, erbjuda behandling mot hepatit C och vaccinera, säger han.

Många som inte kommer till Örebro

Mottagningen på USÖ öppnade för snart fem år sen och har 400 personer inskrivna. Färre än en handfull av dem är från Kopparberg och Lars Edling är övertygad om att det finns betydligt fler där med intravenöst missbruk.

Även från orter närmre Örebro som Karlskoga, Lindesberg och Askersund kommer förvånansvärt få till Örebromottagningen menar han.

– Vi når ut alldeles för dåligt och behöver komma runt i regionen med någon slags rotation, säger han.

Intravenöst missbruk är förenat med skuld och skam och därför är det en utmaning att nå målgruppen, enligt Lars Edling.

– Många i gruppen har få kontakter med myndigheter och sjukvården. De är väldigt utsatta och lever liv som skulle kunna vara bättre, säger han.

SPRUTUTBYTE

Finns för att förebygga smittspridning av bland annat hepatit C och HIV, samt att erbjuda kontakt med beroendecentrum med sikte på ett narkotikafritt liv.

Erbjuder:

Möjlighet att byta kanyler och sprutor.

Hjälp med remiss till beroendecentrum.

Vaccination mot hepatit A och B.

Kontakt med kurator.

Kontakt med barnmorska.

Samtal om skadereducering vid injicering.

Källa: Region Örebro län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.