Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver behandla där de här personerna finns” – i klippet hör du Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare berätta mer om hepatit C. Foto: Erlend Aas/TT ,Sophie Olsson Rahlén/SVT

Smittskyddsläkaren i Region Örebro län: Stora utmaningar när hepatit C ska utrotas

Publicerad

Omkring 25 000 personer i Sverige uppskattas ha kronisk hepatit C – många utan att ens veta om det.

Nu jobbar vården för att eliminera virussjukdomen.

– Vården och vi som jobbar med eliminering behöver bli mycket bättre på att komma ut och behandla där de här personerna finns, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare Region Örebro län.

Hepatit C inflammerar levern och kan leda till skrumplever och cancer. Viruset smittar genom blod och sprids främst mellan personer som injicerar droger.

Har behandlat på Kumlaanstalten och Hinseberg

Region Örebro län har behandlat smittade på behandlingshem och de båda anstalterna Kumla och Hinseberg – men det är ett arbete som kan utvecklas vidare, menar Gunlög Rasmussen.

– Det är också viktigt att exempelvis socialtjänsten vet om att det finns en kostnadsfri och effektiv behandling som alla kan få.

Världshälsoorganisationen, WHO, pekar ut sjukdomen som ett allvarligt hot mot folkhälsan och målet är att hepatit C ska vara eliminerat till år 2030.

Svensk elimineringsplan

Sedan 2022 finns en nationell elimineringsplan, framtagen av en arbetsgrupp med experter från landets sjukvårdsregioner. I planen framgår att många med injektionsmissbruk tros smittas redan i 15-25-årsåldern men att diagnosen dröjer länge. 2019 var medianåldern 41 år.

De senaste tio åren har antalet personer i missbruk som smittats av oren injektionsutrustning minskat, enligt Folkhälsomyndigheten. Det kan bero på att det finns fler sprututbyten och en ökad tillgång till behandling.

Kommer Sverige att nå målet?

– Det minskar men det är stora utmaningar att nå målet och kommer nog ta längre tid än till 2030, säger Gunlög Rasmussen.

Starta klippet och hör bland annat om varför målgruppen är svår att nå.

WHO:S PLAN FÖR ATT ELIMINERA HEPATIT C

År 2015 fastställde WHO målet att till år 2030 eliminera hepatit C och hepatit B som allvarliga hot mot folkhälsan.

Det innebär en minskning av nya infektioner med 90 procent och en minskning av dödsfall orsakade av virusen med 65 procent – jämfört med år 2015.

Kronisk hepatit utgör en av de ledande dödsorsakerna i världen. Uppskattningsvis orsakade hepatit C och hepatit B 1,34 miljoner dödsfall i världen år 2015, vilket är fler än vad hiv eller malaria orsakade.

Källa: Nationell elimineringsplan – Plan för eliminering av hepatit C

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.