Satsningen på det mobila teamet görs gemensamt av Region Örebro län och Örebro kommun. Hittills är fyra pilotpatienter inskrivna i teamet, som ska komplettera den ordinarie hemsjukvården när den har svårt att räcka till. Och det handlar alltså om de allra sjukaste äldre, som vill vårdas hemma trots stora vårdbehov.
– De äldres behov ska stå i centrum. Vi ska till exempel kunna ge blodtransfusioner, ta EKG eller ge intranevös medicinsk behandling utan att man ska behöva åka till sjukhuset, säger Per-Ola Sundin, projektledare för det mobila närsjukvårdsteamet.
Teamet ska kunna göra täta hembesök. Tanken är att insatserna ska pågå under begränsad tid, och stor vikt ska läggas vid att kartlägga patientens livssituation. Inte bara vad gäller sjukdomar och symtom, utan också omsorgsbehovet.
Viktigt att se hela människan
– Vi ska se till hela människan. Är man långvarigt sjuk är det ju så mycket mer än det rent medicinska som påverkar, som till exempel oro och ångest. Därför jobbar vi nu för att få in även en kurator i teamet.
Patienterna skrivs in i teamet via remiss och nu letar Per-Ola Sundin även i regionens vårdsystem efter patienter över 65 år med hemsjukvård, som besökt akutmottagningen minst tre gånger på sex månader.
– Där kan vi hitta patienter som vi kan göra skillnad för, och erbjuder då den ordinarie hemsjukvården vårt stöd.
Projektet pågår till att börja med i tre år. Teamet ska bestå av en läkartjänst och två sjuksköterskor, och har plats för ett 20-tal patienter.
– Vi börjar i liten skala, sedan kan vi förhoppningsvis fortsätta och utöka. Modellen har varit lyckosam på andra håll i landet. Målet är främst nöjda patienter, men mycket pengar sparas också eftersom behovet av sjukhusvård minskar drastiskt. Det är bra i sig, eftersom antalet vårdplatser minskar fortare än behovet.