Radiostyrda modellsegelbåtar. Foto: Cathrine Gustavsson / SVT

Byggfläktar ger modellbåtarna vind i seglen

Uppdaterad
Publicerad

När längtan efter att få kryssa ut och känna vind i seglen blir stor finns modellsegelbåtarna och två stora byggfläktar som räddning.

– Tjusningen med detta är att det är samma regler och samma intensitet som att segla stor båt. Vi som är nördiga storbåtsseglare tycker det här är jättekul, säger Magnus Olofsson, initiativtagare och engagerad i Karlskoga Segelsällskap.

Magnus Olofsson Foto: Cathrine Gustavsson / SVT

När vintern kändes lång

Magnus Olofsson har seglat vanlig segelbåt i många år, och för snart två år sedan började han och några till  även segla modellsegelbåtar i Vänern.

– När det blev vinter kändes det tråkigt att vi inte kunde segla längre. Då var det någon som kom på att vi kunde vara i badhuset.

Och på den vägen är det. I dag är de ett gäng på upp emot 20 personer som regelbundet träffas i badhuset i Karlskoga med varsin segelbåt av modell Dragon Force 65. Det är en 65 centimeter lång båt som manövreraa med hjälp av en fjärrkontroll. Två stora byggfläktar ger dem vind i seglen.

– Jag håller på mycket med segling och båtar under sommarhalvåret, och för att hålla igång seglingen och kunna träffa bekanta även under vinterhalvåret, tycker jag det här är fantastiskt trevligt att hålla på med, säger Magnus Janeborn, som i vanliga fall mest seglar i Hjälmaren och Vättern.

Magnus Janeborn Foto: Cathrine Gustavsson / SVT

Tuffa race och heta diskussioner

Under kvällarna i badhuset tävlar man i olika race, och reglerna har i stort desamma som gäller för stora segelbåtar.

– Vi utser två domare och sedan får de andra protestera om man tycker att någon bryter mot seglingsreglerna. Ibland kan det bli riktigt heta diskussioner, säger Magnus Olofsson.

Ännu så länge har ingen hamnat i plurret, men visst används knep för att kunna stoppa en motståndare och smita före.

Byggfläkt ger vind i seglen. Foto: Cathrine Gustavsson / SVT

Om du tvingades välja, liten eller stor båt?

– Då blir det stor båt, det är ändå tjusningen att få sitta i båten och uppleva naturen, men det här är ett bra komplement, säger Magnus Olofsson.

I början av juli kommer de första officiella svenska mästerskapen att hållas i Landskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.