Via appen kan ambulanspersonalen snabbt leta upp information de behöver. Foto: Stina Stjernkvist /TT /Region Örebro län

Modern teknik hjälper ambulanspersonalen

Uppdaterad
Publicerad

För ambulanspersonal är det viktigt att hela tiden vara uppdaterad och kunna fatta snabba beslut. All kunskap går inte att ständigt hålla i huvudet. Nu har en hjälp i form av en applikation till mobiltelefonerna tagits fram.

Ambulanspersonal arbetar i en miljö som ständigt förändras när det gäller rutiner och riktlinjer. De har dessutom krav på sig att snabbt kunna fatta beslut när det gäller behandling och läkemedelshantering.

Tidigare har personalen fått hålla tillgodo med en tryckt bok i fickformat som omarbetades och trycktes på nytt vartannat år. Behovet av något man snabbare kunde uppdatera har därför funnits länge.

Torbjörn Bergvall, verksamhetsutvecklare för ambulanssjukvården i Region Örebro län.

– Bakgrunden är att det var svårt att hålla boken uppdaterad- Det var både omständligt och dyrt och när senaste upplagan kom från tryckeriet så kunde det i teorin redan finnas delar som var inaktuella, säger Torbjörn Bergvall, verksamhetsutvecklare för ambulanssjukvården i Region Örebro län.

Uppdateras kontinuerligt

Han har tillsammans med Per Bonerfält, medicinskt ledningsansvarig på USÖ-ambulansen och Jan Arvidsson från ambulansen i Karlskoga tagit fram en applikation till mobiltelefoner med de senaste riktlinjerna för ambulanspersonalen.

Förebilden är en liknande variant som togs fram i region Västernorrland. Systemet sjösattes i en testversion i januari och har sedan den 1 maj använts i skarp drift av ambulanspersonalen i regionen.

Vidareutveckling pågår

Fördelarna är att informationen, som till största delen innehåller det som boken gör, hela tiden är uppdaterad och att man har en sökfunktion. När nya riktlinjer införs får också personalen reda på det via notiser som skickas ut.

Nu håller också applikationen på att utvecklas ytterligare.

– Just nu jobbar vi också med att utveckla en funktion för beräkning av läkemedelsdoser utifrån patientens längd och vikt, säger Torbjörn Bergvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer