Tidigare hade Naturvårdsverket ansvar för vägledning kring vattenskyddsområden, men nu har Havs- och vattenmyndigheten tagit över ansvaret. Foto: Thomas Wedin / SVT

Uppdaterade regler för vattenskydd ska bli enklare att följa

Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten arbetar med att uppdatera rekommendationerna som kommuner och länsstyrelser lutar sig mot när de fattar beslut om vattenskyddsområden. Det gör de för att det ska bli lättare att lyda reglerna.

– Vi vill modernisera rekommendationerna och det handlar om hela processen när man inrättar ett vattenskyddsområde och hur man förvaltar det, säger Susanna Hogdin, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Lättare att följa reglerna

Tidigare hade Naturvårdsverket ansvar för vägledning kring vattenskyddsområden, men nu har Havs- och vattenmyndigheten tagit över ansvaret. 2010 kom en handbok ut med rekommendationer och det är den skriften som nu uppdateras på en rad punkter.

– De som bor i vattenskyddsområdena måste kunna bruka sina fastigheter på ett rationellt sätt. Det ska bli enklare att efterleva föreskrifterna, utan att det för den skull blir ett sämre skydd för vattnet, säger Susanna Hogdin.

Inga fasta avstånd 

Det myndigheten bland annat tittar på är zonerna. Som det är idag har handbokens rekommendationer om totalt 100 meter, uppdelat i två zoner, ofta blivit en regel när ett vattenskyddsomårde ska inrättas.

– Man tar de här siffrorna utan att göra de förfinade avgränsningarna. Det kommer vi försöka tydliggöra, att det behövs kompletterande utredningar och övervägningar, utöver nyckeltalen.

Hon säger att det kan innebära både längre och kortare skyddsavstånd, beroende på vad det är för verksamhet som ska regleras.

Utsläpp kan få stora konsekvenser

Jordbruket har de senaste tio åren fått skärpta krav på sig när det gäller användning och hantering av bekämpningsmedel, oavsett om det är inom eller utanför ett vattenskyddsområde.

Detta sedan hela bekämpningsmedelslagstiftningen i Sverige omarbetats utifrån ett EU-direktiv. Men trots skärpta regler för lantbrukarna kan det ändå finnas anledning att begränsa användningen på vissa platser, menar Susanna Hogdin.

– Det är viktigt att komma ihåg att det finns en anledning till att bekämpningsmedel är behäftade med en lång rad regler. Det kan finnas jordbruksområden i närheten till mindre vattendrag där risken för olyckor helt måste elimineras.

Ett större utsläpp inom ett sådant område kan få stora konsekvenser både för råvattnet som används för dricksvattenproduktion och för vattenlevande organismer, säger utredaren på Havs- och vattenmyndigheten.

De nya rekommendationerna om inrättande och förvaltning av vattenskyddsområden väntas vara klara omkring årsskiftet 2019/2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer