Blommor och ljus där den döda kvinnan hittades. Foto: Johan Pisoni / SVT

Mördade kvinnan hade ljudinspelning från misstänkt misshandel – utredningen lades ner

Uppdaterad
Publicerad

Den man som nu åtalats för det uppmärksammade mordet på en kvinna på Väster i Örebro utreddes ungefär ett år tidigare för att ha misshandlat henne. Men trots att kvinnan hade en ljudinspelning från händelsen och ville överlämna den till polisen valde en åklagare att lägga ner förundersökningen.

Kvinnan i 45-årsåldern hade i många års tid haft en relation med mannen samtidigt som han varit gift. Enligt förundersökningen ledde det ofta till konflikter mellan dem eftersom kvinnan ville berätta om relationen för hans fru och hon har uppgett att mannen flera gångar hotat henne.

Hon har tidigare polisanmält honom vid två tillfällen. Första gången var i november 2016. Då hade mannen upprepade gånger fotograferat kvinnan genom ett fönster när hon satt vid köksbordet.

I polisförhör uppger kvinnan att anledningen var att hon tidigare haft en annan man på besök.

– Det är obehagligt att han smyger och kontrollerar och är ute för att skrämmas, säger kvinnan till polisen.

Men hon valde sedan att ta tillbaka sin anmälan.

Polisanmäld igen

I januari 2017 blir mannen polisanmäld igen, den här gången misstänkt för att ha misshandlat henne.

Kvinnan och mannen satt då i hans bil när det uppstod en dispyt om deras otrohetsaffär. Hon lyckades spela in ljud från händelsen med sin mobiltelefon. 

Enligt kvinnans vittnesmål tog mannen armen om hennes nacke, drog ner hennes huvud mot växelspaken och gnuggade sina knytnävar mot hennes huvud.

När hon sedan gick in och ringde polisen följde mannen efter. Kvinnan uppger att han då trampade på hennes fot samtidigt som han stirrade på henne.

”Hon upplevde att han gjorde detta för att markera”, står det i förhörsprotokollet.

Avspärrning där kvinnan hittades. Foto: Thomas Wedin / SVT

Ville ta tillbaka igen

Trots att kvinnan ville ta tillbaka sin anmälan mot mannen igen fullföljde poliserna den eftersom misshandel faller under allmänt åtal. 

Men en åklagare på åklagarkammaren i Örebro valde att lägga ner förundersökningen på grund av brist på bevis.

Kvinnan begärde då en överprövning och ville att utredningen skulle öppnas igen eftersom ljudinspelningen från bilen inte förts in bland bevisen.

”Jag har upprepade gånger kontaktat polismyndigheten och bett att få lämna in material, men blivit tillsagd att avvakta”, skriver kvinnan i ett mejl till åklagaren.

I slutet av oktober 2017 beslutade dock Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg att inte bevilja överprövning.

Ungefär sex månader senare hittades kvinnan mördad.

Kvinnans bostad spärrades av. Foto: Julia Eriksson / SVT

Vill inte kommentera

Den ansvariga åklagaren i Örebro vill inte kommentera varför de aldrig tog emot ljudinspelningen.

– Jag har inga kommentarer alls i frågan då utvecklingscentrum som sista instans avgjort frågan, säger åklagaren i ett mejl till SVT.

Inte heller Sarah Hajslund Hansen, chefsåklagare på åklagarkammaren i Örebro, vill kommentera utan hänvisar till åklagaren som fattade beslutet om att lägga ner förundersökningen.

Mikael Nyqvist, gruppchef på polisen, ansvarar för mordutredningen och pratade även med kvinnan i samband med att den misstänkta misshandeln utreddes.

– Eftersom rättegången pågår kan det uppfattas som en partsinlaga om jag kommenterar. Jag vill avvakta tills den är slut, säger han.    

Den mordåtalade mannen har gjort vissa medgivanden runt de anmälda händelserna, men han förnekar brott och inblandning i mordet.      

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hjärstamordet

Mer i ämnet