Sven-Erik Alhem, fd överåklagare och numera förbundsordförande på Brottsofferjouren. Foto: Polisen/TT

Rättsexpert om jouråklagarens beslut i Hjärstafallet: ”Jag hade inte tvekat en sekund”

Uppdaterad
Publicerad

Före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem ifrågasätter att polisen inte fick spärra av 47-åringens bostad, tidigt i utredningen av Hjärstafallet.

– Det låter väldigt märkligt. Jag hade inte tvekat en sekund om jag varit jourhavande åklagare, säger han.

SVT Nyheter Örebro har rapporterat om att en kriminaltekniker bland annat reagerade på att papper låg utslängt på golvet och han uppger för SVT att han tror att det eventuellt kan ha varit för att inte lämna blodspår.

Sven-Erik Alhem menar att det är viktigt med noggranna och grundläggande kriminaltekniska undersökningar i förundersökningar som gäller misstanke om allvarlig brottslighet, bland annat eftersom det blivit svårare att få folk att vittna.

Hjärstamordet

– Därför är det så viktigt att få in så mycket man någonsin kan. Minsta lilla droppe av bevisning som är till förmån för en utredning, antingen att den talar till men för den som är misstänkt, eller kan bli misstänkt, eller att den talar i motsatt riktning, säger han.

Hör Sven-Erik Alhem berätta mer i klippet ovan.

Åklagaren Mats Berg har uppgett för SVT att det inte fanns skälig misstanke mot 47-åringen och menar att han hade begått tjänstefel om han beslutat om tvångsmedel i det läget.      

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hjärstamordet

Mer i ämnet