Avspärrningar vid fastigheten där 47-åringen hittades död. Foto: SVT

Åklagarens första ord efter 47-åringens död

Uppdaterad
Publicerad

47-åringen dömdes till 18 års fängelse för mord. En kort stund senare larmades polisen – mannen var död. Nu berättar åklagaren för första gången om beslutet att inte begära mannen häktad efter hovsrättsförhandlingen.

Klockan 11.00 i fredags föll hovrättens morddom mot den 47-årige mannen, i Hjärstarättegången. 18 minuter senare fick polisen ett samtal – som ledde dem till hans döda kropp. En man greps på platsen, misstänkt för mord, men släpptes sedan av polisen.

Utredning pågår

Åklagarna i Hjärstamordet skulle ha hållit en pressträff efter att domen fallit, men valde att ställa in den med kort varsel på grund av händelsen. Nu ger en av åklagarna, Therese Johansson, en första kommentar till SVT efter dödsfallet.

Hjärstamordet

– Vi beklagar verkligen det som har hänt. Det pågår en utredning av dödsfallet. Vi är inte inblandade i den och vi har ingen kännedom om den, säger hon.

Lagändring på tal

Den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem säger till TV4 Nyheterna att han vill se en lagändring. Han menar att den som är misstänkt borde vara på plats när domen meddelas i allvarliga fall, till exempel mord.

Vad säger du om ett sådant förslag?

– Det är väl något man får överväga. Det tycker jag absolut man kan utreda, säger Therese Johansson.

I klippet: Hör åklagaren berätta mer om beslutet kring häktningsbegäran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hjärstamordet

Mer i ämnet