Polisens tekniker på plats för att undersöka platsen där den döda personen hittades. Foto: Thomas Wedin / SVT

Misstänkt för Hjärstamordet döms i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Den 47-årige man som friades för Hjärstamordet i tingsrätten döms nu av Göta hovrätt. Han döms till 18 års fängelse för mord på en kvinna som han haft en relation med.

I ett pressmeddelande lyfter hovrätten bland annat fram de DNA-spår från mannen som hittades på kvinnan och att de talar ”mycket starkt för att 47-åringen har begått mordet”.

Även mannens agerande efter mordet har påverkat bedömningen, bland annat att han ”försökt att radera spår efter deras relation”.

Hjärstamordet

Försvårande omständigheter

Göta hovrätt bedömer också omständigheterna runt mordet som försvårande.

”Den mördade kvinnan har under delar av händelseförloppet stått helt försvarslös inför en ursinnig attack. Gärningsmannen har genom sitt agerande visat stor hänsynslöshet och agerat besinningslöst”, skriver hovrätten i pressmeddelandet.

En central fråga har varit vad som hände med kvinnans mobiltelefon som inte hittades på kroppen och vem som loggade in på hennes e-postkonto morgonen efter mordet.   

– Vi har värderat bevisingen annorlunda och lagt stor vikt vid kunskaperna som gärningsmannen haft om inloggningsuppgifter och vilka tjänster hon använde, säger Christer Ganelind, rättens ordförande, till SVT om varför de gjort en annan bedömning än Örebro tingsrätt.

Christer Ganelind, rättens ordförande Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Det var natten mot den 15 maj 2018 som kvinnan i 40-årsåldern försvann från sin bostad i området Hjärsta i Örebro.

Trots att polisen sökte i området runt bostaden dröjde det till den 19 maj 2018 innan kroppen hittades, då av privatpersoner. Den låg bakom ett bullerplank bara några 100 meter från kvinnans bostad. 

Haft otrohetsaffär

Ganska snart blev mannen, som haft en otrohetsaffär med kvinnan, misstänkt för människorov och sedan mord när kroppen hittades. Han har häktas och släppts fri flera gånger. Mannen har hela tiden förnekat brott.

Den 6 maj 2020 friade Örebro tingsrätt honom för mordet, men åklagarna överklagade domen till hovrätten. Polisutredningen har varit den största i Örebros moderna historia, enligt åklagarna.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet och engagerat många, både i Örebro och runt om i landet.

”Delar vår bedömning”

Åklagarna Åsa Hiding och Therese Johansson lämnade under dagen en skriftlig kommentar till hovrättsdomen:

”Vi åklagare kan konstatera att hovrätten delar vår bedömning att bevisningen är tillräcklig för en fällande dom”, skriver de.

SVT Nyheter Örebro har varit i kontakt med 47-åringens advokat Ingvar Backman, men han vill inte kommentera.

”Jag hoppas ni respekterar det”, skriver han i ett sms.

Uppdatering: Senare under eftermiddagen meddelade polisen att den dömde 47-årige mannen hittats död. En man har gripits, skäligen misstänkt för mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hjärstamordet

Mer i ämnet