Morddömd planerade att misshandla vårdare

Uppdaterad
Publicerad

En 28-årig tidigare morddömd man har häktats misstänkt för förberedelse till grov misshandel. Mannen ska enligt åklagaren ha planerat att misshandla personal inne på Kumla anstalten.

Det var förra veckan som personal inne på Kumla anstalten uppdagade den 28-årige mannens planer. Enligt häktningsframställan ska mannen hotat personalen vid två tillfällen och sedan även ha förberett en grov misshandel av personal.

– Det var en kille som avtjänat sitt straff och skulle släppas ut i söndags. Men några dagar innan blev han labil och hotade personal, säger anstaltschef Kenneth Gustafsson.

I samma veva hittade personal ett tillverkat stickvapen i mannens cell.

– Han är häktad för förberedelse till misshandel och för att ha hotat personal på kriminalvårdsanstalt, säger åklagaren Sara Hajslund Hansen.

Morddömd

Mannen har tidigare dömts och avtjänat straff för att ha mördat en man i Stockholm. Under tiden i anstalt dömdes han även för grov misshandel efter att ha använt en isfylld pet-flaska som slagträ.

En då 48-årig medfånge blev så allvarligt misshandlad att han drabbades av flera hjärnhinne- och hjärnblödningar. Mannen tvingades ligga nedsövd i 17 dagar efter misshandeln.

Hur ställer han sig till anklagelserna?

– Han åberopar rätten att inte yttra sig.

Ovanligt med våld mot personal

Våld mot personal på anstalter är enligt Kenneth Gustafsson relativt ovanligt.

– Det brukar vara en handfull incidenter varje år. Hot är desto vanligare men det leder inte alltid till en polisanmälan.

Åklagaren har nu två veckor på sig att lämna in åtalet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer