I klippet får du tips från polisen Pär Nylén hur du kan skydda dig mot inbrott. På bilden syns polisen presstalesperson Lars Hedelin. Foto: Armando Franca/TT, Pressbild: Polisen

Mörkret är tjuvens vän – för- och nackdelar med belysning

Uppdaterad
Publicerad

Höst- och vintermörkret rullar sakta men säkert in och polisen uppmanar till belysning, men varnar samtidigt för insyn.

Semesterperioder är normalt sett inbrottstjuvarnas favorittider under året, men även mörkret kan innebära goda tillfällen för den klåfingrige.

– De som begår inbrott är ljusskygga och ljus fungerar som brottsförebyggande. Samtidigt ska man se till att man inte har för mycket insyn i bostaden, säger Lars Hedelin, presstalesperson på polisen. När det är mörkt ute kan man lätt gömma sig ute och se bra in. Man behöver inte bjuda på att dyrbarheter ligger framme på bord eller hyllor.

Se över hemmet

Än så länge har polisen inte märkt av någon ökning av inbrott, men mörkret underlättar för stölder på platser som under dagtid och de ljusa månaderna försvåras av att man syns. En cykel lutad mot en husfasad blir plötsligt lättare att få med sig om den inte är fastlåst.

– Ha inte lösa saker framme och, i vanlig ordning, se över bostaden. Se till att dörrar och fönster inte bara är stängda, utan låsta.

Här några tips från polisen:

  • Be en granne tömma posten och använd en brevlåda med insynskydd och lås
  • Be en granne parkera sin bil på uppfarten
  • Fråga om någon kan tänka sig att skotta gångar och trappor
  • Se till att hålla efter buskage så att eventuella inbrottstjuvar inte får jobba ostört
  • Sätt upp belysning med rörelsevakt
  • Lämna inte verktyg som kan hjälpa tjuvarna framme
  • Förse dörrar med brytskydd och låt inte värdesaker ligga framme
  • Gör en lista på sådant som kan tänkas bli stulet eller använd DNA-märkning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.