Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nybyggt kulturcentrum utsatt för skadegörelse Foto: Thomas Wedin /SVT

Nybyggt kulturcentrum utsatt för skadegörelse

Uppdaterad
Publicerad

Kulturcentret med moské som tillhör Bosniska församlingen i Rosta i Örebro har utsatts för skadegörelse. Väggar, dörrar och fönster har sprayats med röd färg.

Det är en person som kontaktat polisen vid 12-tiden på lördagen och upptäckt skadegörelse på det nybyggda kulturcentret med moské som ligger i Rosta i västra delen av Örebro.

– Det är någon som har klättrat över staketet i natt och klottrat över hela huset. Vi vet inte vilken tid, men det har hänt under natten, säger Muhammed Setkic, styrelseledamot i Bosniska församlingen i Örebro.

Han var där under lördagseftermiddagen tillsammans med andra ur föreningen för att sanera klottret som löpte längs väggarna på hela byggnaden. Även fönster och dörrar var nedklottrade.

Foto: SVT

Inget budskap

Byggarbetare lämnade platsen vid 18.30-tiden på fredagskvällen och därmed bedöms skadegörelsen ha skett någon gång under gårdagskvällen alternativt natten mot lördag. Det har enligt polisen inte gått att uttyda något budskap.

– Det var eventuellt några bokstäver på några platser, men det vi sett hittills ser inte ut som det skall röra sig om något särskilt budskap. För närvarande har vi inga spaningsbara uppgifter att gå på och har därför inte inlett någon förundersökning. Men vi har varit ute och fotograferat och dokumenterat skadegörelsen, säger Mats Öhman, presstalesperson vid polisen region Bergslagen.

Kan röra sig om stora kostnader

Huset har en putsad fasad, därmed kan det enligt Öhman röra sig om stora belopp för att återställa. Brottsrubriceringen skadegörelse kan därmed komma att ändras till grov sådan. Ingen misstänkt person finns för närvarande.

– Vi håller på och sanerar så mycket vi kan, Det är snö, regn och mycket kallt, men vi försöker ta bort så mycket det går, säger Muhammed Setkic.

Vad säger du om det som hänt?

– Det är klotter, vanlig skadegörelse utredningen får visa om det är hatbrott eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer