Motstånd mot nya planer på att bryta skiffer

Uppdaterad
Publicerad

Under 25 år föröddes landskapet på Närkesslätten av skifferbrytningen i Kvarntorp. Såren har aldrig läkt helt, men till och från görs nya försök att komma åt den värdefulla skiffern på slätten, det senaste dök upp i våras.

Men numera bjuds varje gång ett kraftigt folkligt motstånd å i kväll är det protestmöte i Sköllersta.

Protesterna mot det senaste försöket att undersöka Närkeskiffern har vuxit snabbt i framförallt Sköllersta och Asker. Över ett tusen namn har samlats in och lämnats över till Bergstaten, som är den myndighet som beslutar om undersökningstillstånd.

Det är Svenska Skifferoljebolaget som sökt tillstånd och man vill använda sig av en ny metod för att utvinna mineraler ur skiffer. Metoden kallas insitulakning och bygger på att man pumpar ner lösningsmedel i skiffrern i rör.

Lösningsmedlet ska sedan laka ur metaller som guld, aluminium, vanadin, molybden och nickel. Sedan pumpas alltihop upp igen och

metallerna kan utvinnas, om metoden fungerar.

Men det är inte metaller som Närkeskiffrern är mest känd för, utan för dom höga halternacav uran och olja. Enligt Minmets egna beräkningar finns det 85 miljoner ton olja och dessutom alltså mängder med uran, men det har företaget sagt att man inte är intresserat av.

Redan för 30 år sedan gjordes det försök. Då var det Boliden och LKAB som ville åt olja och uran ur skiffern. Men bolagen fick backa och det blev ingen skifferbrytning.

Det dröjde ytterligare 20 år innan det var dags igen. 1995 ville ett australiskt bolag undersöka möjligheterna att bryta skiffern, vilket väckte starka reaktioner.

Men australiensarna drog sig ur befolkningen drog en lättnadens suck, samtidigt som man anade att det skulle komma nya försök.

I kväll, torsdag kommer Bergmästaren själv, Jan Olov Hedström till Sköllersta för att möta befolkningen och höra vad de har att säga.

Det är han som senare i september ska fatta beslut om det ska bli något nytt undersökninsgstillstånd för Närkeskiffern. Bergmästaren är chef för Berstaten, som är den myndighet som prövar ansökningar om undersökningstillstånd.

Invändningar har kommit inte bara från befolkningen. Även de fyra kommuner som berörs av ansökningarna, Lekeberg, Kumla, Hallsberg och Örebro, har yttrat sig negativt medan länsstyrelsen i Örebro är försiktigare och inte säger direkt nej.

Minerlalagen ger begränsade möjligheter att stoppa ett tillstånd för att bara undersöka berggrunden om alla villkor för undersökning är uppfyllda.

Det blir först i nästa steg, när det gäller att bevilja bearbetningstillstånd som man gör en omfattande miljökonsekvensbeskrivning och frågan om brytning kräver prövning i miljödomstol.

Svenska Skifferoljebolaget ägdes tidigare av det irländska företaget Minmet. Men i somras såldes det och vilka som nu äger Skifferoljebolaget är oklart.

Men en företrädare för bolaget, Jeremy Martin har meddelat att man inte vill medverka vid kvällens möte eftersom man anser att det finns en grupp som misslett den alllmänna opinoinen. De undersökningar man vill starat är inte storskaliga marktester utan är laboratorietester som inte kommer att påverka, förändra eller skada miljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.