Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Coghlan, handläggare på MSB, ska träffa Örebro kommun och länsstyrelsen om de nya kartorna. Foto: privat

MSB om nya kartorna: För tidigt att säga varför översvämningsrisken är mindre

Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har ännu inte tagit del av Örebro kommuns nya kartor som visar mindre risk för översvämning än tidigare kartor. Nu är ett möte inplanerat.

– Vi ska ta del av materialet och försöka förstå vilka förutsättningar de har utgått från och varför, säger Maja Coghlan som arbetar med översvämningsfrågor på MSB.

MSB tycker det är bra när kommuner, likt Örebro, gör mer detaljerade undersökningar och tar fram nya kartor över hur områden drabbas av olika typer av flöden.

– En hydraulisk modell som används vid översvämningskarteringar är inte statisk. Det byggs, det rivs och det ändras och det kommer nya beräkningar med flöden. En kartering behöver uppdateras och hållas vid liv, säger hon.

Fel kan inte uteslutas

Hur MSB ställer sig till de nya kartorna eller vilken betydelse de kan få i arbetet mot att minska risken för översvämningar är för tidigt att säga än, enligt Maja Coghlan.

Betyder skillnaden att det är fel på antingen de nya eller de gamla kartorna?

– Det kan inte uteslutas att det finns fel men det behöver inte vara fel, säger hon.

Hör mer om det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.