Kristina Nyqvist, Hampus Melander och Filip Robertsson är medlemmar i Kördelux. De längtar efter att stå på scen. Hör dem berätta om den inställda konserten i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Musikfesten blev inställd – Kördelux pausad

Uppdaterad
Publicerad

Förberedelserna var i full gång. Den glädjespridande kören som sålt slut flera konserter, inklusive extra sådana i Karlskoga, skulle nu inta konserthuset i Örebro tillsammans med stjärnartister. Sen kom coronan och Kördelux fick ställa in.

– Sorgligt, men samtidigt har man ju något att se fram emot, säger körmedlemmen Kristina Nyqvist.

Kristina skulle ha sjungit solo i ABBA:s ”Thank you for the music” på konserthuset i Örebro den 28 maj.

– Den är svår. Jag har inte sjungit på engelska tidigare, berättar hon.

Coronapandemin

Kördelux är en kör- och musikverksamhet för personer med funktionsnedsättning. De träffas normalt varje tisdag och repar. Men inte just nu.

Inställda repetitioner

”Konsert Delux” skulle hållas tillsammans med Svenska kammarorkestern, trombonisten Nisse Landgren och flera andra artister.

– Vi hade fått till allt med sång, danskurser och besök på konserthuset i Örebro. Men den 24 mars hade vi sista övningen och 25 mars beslutade vi ställa in repetitionerna och föregick därmed beskedet från Folkhälsomyndigheten om restriktionerna om max 50 personer. Vi är 56 i kören, berättar projektledaren Rozita Åkerstedt.

Påbörjad dokumentärfilm

Förberedelsearbetet har pågått länge och det var tänkt att hela projektet skulle filmas och mynna ut i en dokumentär.

– De har ju redan intervjuat tre av deltagarna, men det är ju svårt att veta om det kan användas, säger Rozita.

Nytt datum

Många av kördeltagarna tillhör riskgrupp och kan inte utsättas för onödiga risker.

– Vi har valt att flytta fram konserten till 2022, men jobbar samtidigt med nya idéer. Det är många körmedlemmar som tycker det här är jättetråkigt och undrar när vi kan börja sjunga igen. Men det är ju svårt att svara på, säger hon.

Hör vad några av kördeltagarna tänker om läget i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet