Nagelfar arbetsmiljön

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska frisörer och nagelterapeuters arbetsmiljö granskas. Påfrestande arbetsställningar som ger värk och bestående men. Kemiska produkter som kan vara farliga att inandas, att få på huden eller i ögonen. Detta är vardag för frisörer och nagelterapeuter, enligt Arbetsmiljöverket.

Därför inleder Arbetsmiljöverket nu en omfattande tillsyns för att förbättra arbetsvillkoren för dessa yrkesgrupper.

– Jag tycker att den största risken är okunskapen om riskerna med hanteringen av härdplasterna, säger Arbetsmiljöverkets Birgitta Linder. Härdplasterna kan ge allergier och svåra astma om man får i sig damm, och det får man ju när man slipar.

– Det är ju framför allt när kunden kommer tillbaka och man ska slipa ner materialet, det är då vi utsätts som mest egentligen, berättar Jessica Wilskier, nagelskulptör i Västerås.

Nu gör arbetsmiljöverket en stor satsning, 600 arbetsplatser ska besökas med start i södra sverige nästa vecka. Det gäller både nagelterapeuter och frisörer, som också utsätts för risker. Cirka 400 personer i sektorn har anmält att de blivit sjuka av sitt jobb de senaste fem åren.

Det här känner frisören Arne Jonasson igen, han har varit i branchen i 50 år och visst värker det i ryggen och benen ibland.

– Framförallt är det öronen, tinnitus är ju väldigt besvärligt. Jag har fått det. Jag försöker ge råd till flickorna här men de är ju unga och odödliga så de tror inte att de kan få tinnitus, men det får man – förr eller senare.

– Det är dåligt med medvetenheten i branschen, menar Birgitta Linder. Ofta får jag svaret att ”vi arbetar bara med gel, den är ofarlig”, men gelen är ju akrylat som sen härdar.

Både Arne Jonasson och Jessica Wilskier välkomnar arbetsmiljöverkets granskning.

– Att jobba med naglar är jätteroligt. Det är ingenting jag skulle kunna tänka mig att sluta med, säger Jessica Wilskier, då får man istället skydda sig på ett bättre sätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.