Det kommer inte att bli någon omröstning om det omdiskuterade BRT-systemet. Det skriver Örebro kommun i ett pressmeddelande. Foto: SVT

Namninsamlingen om BRT inte giltig – förvaltningsrätten ger Örebro kommun rätt

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Karlstad ger Örebro kommun rätt i frågan om hanteringen av namninsamlingen om införandet av kollektivtrafiksystemet BRT. Det var SR P4 Örebro först med att rapportera.

Kommunfullmäktige beslutade den 16 februari att inte genomföra en folkomröstning om kollektivtrafiksystemet BRT, Bus Rapid Transit i Örebro.

Bakgrunden var att den namninsamling som genomförts av ett folkinitiativ, efter kommunens egen granskning inte ansågs komma upp i de 10 procent av befolkningen som krävdes.

superbussarna i Örebro

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten som nu prövat frågan ur ett lagligt perspektiv, avvisar samtliga yrkanden och ger kommunen rätt, vilket P4 Örebro var först med att berätta.

Ledamot skiljaktig

En av rättens ledamöter var skiljaktig. Det handlar om den tjänsteman som var kommunens granskningsledare när namnunderskrifterna synades.

Granskningsledaren var även delaktig i beslutet i regionen att införa BRT-systemet och var därmed jävig, enligt ledamoten. Av den anledningen ansåg han att kommunens beslut borde upphävts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

superbussarna i Örebro

Mer i ämnet