Närvarorapporteringen i förskolan digitaliseras

Uppdaterad
Publicerad

Från att ha jobbat med papper och penna ska nu barnens närvaro i förskolan i Örebro kommun rapporteras digitalt av vårdnadshavarna. Redan den första februari inför Örebro kommun en ny e-tjänst i alla sina förskolor.

Det nya webbaserade verktyget gör det möjligt för vårdnadshavare att nu kunna registrera barnens schema och frånvaro digitalt, istället för med papper och penna.

– Det innebär att det blir ett mycket enklare sätt att rapportera scheman, när barnet inte kommer, när de är sjuka, när man ska ha semester eller när det är någon annan som skall hämta eller lämna.

– Det blir på ett mycket smidigare sätt än det vi har idag, säger Margaretha Borg, skolchef i Örebro kommun.

Kan göras hemifrån

Redan måndagen den 22 januari öppnas möjligheten, när systemet sjösätts i de kommunala förskolorna i Örebro. Schemat och närvarorapportering kan då göras digitalt hemifrån.

Systemet har testats i ett pilotprojekt på bland annat Regnbågens förskola i Lillån.

– Det är väldigt smidigt att använda för man slipper all pappershantering. Vi är väldigt nöjda, säger föräldern Jonathan Baquedano.

”Sparar tid och pappersarbete”

Förskolläraren Helena Forsberg får numera checka in barnen på en läsplatta när de kommer till förskolan och när de går hem. Hon tycker att det sparar tid för pesonalen.

– I och med att vi har hela förskolan i Ipaden så sparar det tid. För vi kan ju gå in på alla avdelningar och se vilka som kommer tidigt och vilka som går sent. På det sättet sparar det tid och mycket pappersarbete, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.