Marie Johansson är skeptisk till införandet nya närvarosystemet Tempus. Foto: Johannes Weckström /SVT

Personalen: ”Det finns en oro”

Uppdaterad
Publicerad

Marie Johansson arbetar som förskollärare och utvecklingsledare i Brickebacken. Hon är skeptisk till flera saker med det nya, digitala schema- och närvarosystemet som Örebro kommun inför i sina förskolor.

I området Brickebacken finns många familjer och vårdnadshavare som inte alltid hänger med i den snabba tekniska utvecklingen. Dessutom bor här en stor andel som inte behärskar svenska språket.

– Vi har erfarenhet av ett annat system som heter Unikum. Det är också webbaserat, där föräldrar kan gå in och få information om verksamheten. Det har varit svårt att få in föräldrar där.

– Vi får fortfarande sätta upp lappar på dörrar och lämna ut lappar till en del föräldrar för att de ska få information om verksamheten, säger förskolläraren Marie Johansson.

– Vi är oroliga att det ska bli ett dubbelarbete helt enkelt.

Minskat informationsutbyte

Hon tror också att en hel del viktigt informationsutbyte mellan personalen och föräldrarna riskerar att gå förlorat när frånvaron rapporteras digitalt. Många kommer dessutom att behöva få hjälp med det tekniska, menar hon.

– Det krävs ett Bank-id och alla har inte det. Det krävs också att du förstår svenska och att du kan läsa svenska när de får hem papper om det här. Annars kommer de till oss.

– Det är många som kommer att göra det. Vi kommer ju naturligtvis att hjälpa till, men det kommer ju inte att bli flytande, utan då lägger man in schemat och sedan tror vi att informationen fortfarande kommer att gå ut via telefon.

Stöd finns

Skolchefen i kommunen menar att det för personalen kommer att finnas personal centralt som stöttar, att tolkar kommer att tas in vid behov och även kan hjälpa till att skaffa ett Bank-ID.

– Naturligtvis kommer vi att hjälpa dem som inte har något Bank-ID, för det förutsätter ju det här systemet. Annars får vi ha en pappersvariant ett tag för dem. Sedan kommer vi att vara behjälpliga, säger skolchefen Margaretha Borg.

Pressad tidsplan

Marie Johansson och hennes kollegor är också skeptiska till den forcerade tidsplanen. I veckan har de fått en genomgång och redan nästa vecka sjösätts systemet för att fullt ut tas i drift den 1 februari.

– Tanken är jättegod, att man ska kunna spara tid med det här digitala. Men som det ser ut just nu och har gjort så tror vi inte på det, säger Marie Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.