Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kulturchefen Gertrud Åstrand och turism- och evenemangssamordnaren Johanna Uddling på Kumla kommun, tror att utemiljön och de stora ytorna vid Kvarntorpshögen är orsaken till att besökerantalet ökat under coronapandemin. Foto: Marcus Titus/SVT

Nästan dubbelt så många besökare på högen

Uppdaterad
Publicerad

Trots en pågående pandemi ser Kumla kommun ett uppsving för besöksnäringen. Antalet besökare av Konst på hög har ökat med hela 48 procent jämfört med förra året, uppger kommunen.

Kulturchefen Gertrud Åstrand kommenterar det höga besöksantalet i ett pressmeddelande.

”Det är smått overkliga siffror. En skulpturpark utomhus med stora ytor att röra sig på har nog för många känts som ett säkert besöksmål i dessa tider. Och kanske också att årets konstverk signerat Lars Vilks, som heter just Corona, också har varit en bidragande orsak?”

Flera hundra cyklister har också valt använda downhillbanorna och mountainbike-spåren i Kvarntorps friluftsområde, enligt kommunen. Hittills i år har Kvarntorpshögen haft närmare 38 000 besökare.

Lyckad hemester-kampanj

När coronapanemin började bestämde sig de ansvariga inom besöksnäringen i kommunen att satsa på att lyfta besöksmål och rikta sig till boende i Kumla med omnejd genom en hemester-kampanj.

De kommunala badplatserna har också varit välbesökta under sommaren.

”Värmen i augusti gjorde exempelvis att Djupadalsbadet kunde räkna in en fördubbling av besökare mot förra året”, säger turism- och evenemangssamordnaren Johanna Uddling på Kumla kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet