– Vi ordnar nattfotboll av flera anledningar, men framför allt för att ge barnen i de här områdena något att göra på helgkvällarna, säger Pär Ejdsäter. Foto: Axel Brantemo

Nattfotbollen återvänder– i tre bostadsområden

Publicerad

Efter förra årets succé återvänder nu nattfotbollen, men inte bara till Oxhagen– utan även till Brickebacken och Vivalla.

– Kommunen kontaktade oss och ville att vi skulle köra i år igen, säger Pär Ejdsäter, verksamhetsutvecklare vid Hyresgästföreningen.

Det var förra sommaren som Hyresgästföreningen i samarbete med flera lokala aktörer arrangerade nattfotboll i bostadsområdet Oxhagen för första gången. Och satsningen blev en succé– som mest hade de 130 barn och ungdomar på plats under en kväll och ett genomsnitt på omkring 80 deltagare vid varje tillfälle. I år blir det av igen.

– Vi gör det här av flera anledningar, men framför allt för att ge barnen i de här områdena något att göra på fredag- och lördagkvällarna. Sen också att kommunen kontaktade oss och ville att vi skulle köra det här med tanke på att det blev en succé förra året, säger Pär Ejdsäter.

Startar i fler områden

Nytt för i år är att nattfotboll även kommer att arrangeras i två andra bostadsområden utöver Oxhagen, i Brickebacken och Vivalla.

– Vi är engagerade i Oxhagen och Brickebacken. Framför allt var det kommunen som ville att vi skulle utöka det. Det är inte bara i Oxhagen som barn och ungdomar behöver något att göra på helgerna. Satsningen gav så mycket både till barnen och området förra sommaren att man vill prova att göra det på fler ställen, säger Pär Ejdsäter.

”Visar en annan väg”

Dan Hersan är engagerad i Huva, Hyresgästföreningens unga vuxna ambassadörer och kommer vara en av ledarna för nattfotbollen även i år.

Dan Hersan är en av de som kommer leda nattfotbollen även i år. Foto: Axel Brantemo

– Erfarenheten från förra året är att fokusera mycket på fair play. Från vår sida är det väldigt viktigt att även visa att vi ska respektera varandra. Det hade vi mycket i åtanke. En sådan här aktivitet betyder dels att man visar de här barnen och ungdomarna en annan väg, dels att man ger dem en underhållning under helgen som boende i de här områdena vanligtvis inte får, säger han.

Premiären för Nattfotbollen äger rum midsommarhelgen och pågår sedan 10 veckor framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.