Foto: Peter Comstedt/SVT

Nationell manifestation för rätten till assistans

Uppdaterad
Publicerad

Över hela landet i dag har manifestationer hållits för att uppmärksamma brister i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Idag hölls flera LSS-manifestationer i samband med internationella funktionshinderdagen över hela landet, bland annat i Örebro. Folk samlades på Våghustorget och tågade till Stortorget för att manifestera under banderollen ”Assistans är frihet – rädda LSS”.

– Vi protesterar framförallt mot nedskärningarna inom den personliga assistansen. Det är ju en statlig fråga främst, men vi har även valt att bry oss om kommunens ansvar här, säger Christer Johansson, ordförande för DHRs (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet) Örebroavdelning.

Besparingskrav

Förändringarna som skett i Örebro är bland annat att kommunen lagt besperingskrav på gruppbostäder och daglig verksamhet säger Christer Johansson.

– Man har sagt att den förvaltning som har hand om detta ska spara precis lika mycket som alla andra, men det menar vi att man inte kan göra eftersom det här är en rättighetslag. Det strider bland annat mot FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar.

Ställs mot varandra

Besparingarna innebär bland annat att grupper ställs mot varandra i LSS-utredningens uppdrag, vilket är en av punkterna manifestationen idag handlade om.

Christer Johansson är tydlig med att politikerna i kommunen behöver se över hur man hanterar LSS i nuläget.

– Vi omfattas av LSS-lagen som är en rättighetslag. Vi tycker vi behöver pränta in det i huvudet på våra politiker som verkar ha lätt att blanda ihop korten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.