Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Rådström Baastad är vid sidan av uppdraget som landshövding i Örebro län också chef för Mellersta civilområdet. Foto: Emil Nylén Danielsson/SVT

Natotrupper kan placeras i Örebro län: ”Har beredskap”

Publicerad

Det är inte uteslutet att Natotrupper kan placeras i det så kallade Mellersta civilområdet, vilket Örebro län ingår i. Redan i dag finns en beredskap för att ta emot utländska trupper säger civilområdeschefen Lena Rådström Baastad.

Sveriges stundande medlemskap i Nato får inte bara konsekvenser för det militära försvaret, utan också det civila. Det handlar inte minst om att prioritera arbetet med det så kallade värdlandsstödet, vilket bland annat handlar om att ordna med mat och boende i det fall utländska trupper placeras på svensk mark.

– De mål Nato har för det civila försvaret sammanfaller ju med Sveriges mål för vårt civila försvar. Så när vi bygger upp och rustar det är ju det en förberedelse för ett Natomedlemskap, säger Lena Rådström Baastad.

Sverige och Nato

Natotrupper kan placeras i området

Lena Rådström Baastad poängterar att det ännu är för tidigt att säga exakt hur Natos verksamhet kan komma att märkas av i området, men säger samtidigt att det redan i dag finns en beredskap för att ta emot utländska trupper.

– Vi har en förberedelse både inom mellersta civilområdet och de andra civilområdena.

Mellersta civilområdet innefattar Örebro, Dalarna, Gävleborgs, Södermanlands, Uppsala, Värmland och Västmanlands län. Då Örebro är områdets huvudort är således också Örebro läns landshövding, Lena Rådström Baastad, som leder organisationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet