Nora kommun får kritik från IVO. Foto: SVT

Nattpersonal i Nora hårt pressad

Uppdaterad
Publicerad

På grund av låg bemanning nattetid på vårdboendena Hagby Ängar och Tullbackagården får nu Nora kommun kritik från Inspektionen för vård och omsorg.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO förekommer det missförhållanden på vårdboendena Hagby Ängar och Tullbackagården. Enligt IVO leder den låga bemanningen till att boende ibland måste vänta upp till 30 minuter på hjälp nattetid. Och nu kräver myndigheten att Nora kommun löser situationen– annars krävs kommunen på 300 000 kronor i vite per vårdboende.

”Har inte överblick”

Flera av de boende har demensdiagnos och IVO konstaterar att personalen inte alltid har överblick eller kan höra ljud från alla avdelningar. Enligt myndigheten krävs det på ett av boende minst sex personal på boendets åtta avdelningar.

Enligt IVO har Nora kommun till och med den 18 juli på sig att komma med en redovisning över åtgärder för att komma tillrätta med situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.