I inslaget kan du höra kommunstyrelsens ordförande i Nora Tom Rymoen berätta mer om situationen inom hemtjänsten. Foto: Beatrice Emmerik/SVT och Hasse Holmberg/TT

Kommuner nekar besökare hemtjänst – trots att det är olagligt

Uppdaterad
Publicerad

Nora kommun kommer inte utföra hemtjänst för andra personer än de som bor i kommunen. Något som går emot lagstiftningen.

– Redan idag är hemtjänstpersonalen belastad eftersom det är en extraordinär situation, säger Tom Rymoen, moderat ordförande i kommunstyrelsen i Nora.

Även Askersunds kommun skriver på sin hemsida att man inte kommer kunna garantera omsorgsinsatser till personer som vistas tillfälligt i kommunen. Detsamma gäller Ljusnarsbergs kommun.

Coronapandemin

Enligt socialtjänstlagen har kommuner en skyldighet att erbjuda det.

– Om du bor i en kommun och vill ha hemtjänst i en annan, där du till exempel har ditt sommarhus, och din hemkommun begär att du ska få hemtjänsten tillgodosedd, då är kommunen där du bor tillfälligt skyldig att erbjuda det, säger Greger Bengtsson, som är samordnare på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Men det är något som är svårt för kommuner att fullfölja under rådande situation med sjukskrivning bland personal och en sommar som närmar sig, enligt SKR.

Vill ändra lagen

SKR har begärt att regeringen ska ändra lagstiftningen, men enligt socialmininster Lena Hallengren (S) är det inte aktuellt.

– Om vi nu uppmanar människor att stanna hemma, om vi uppmanar gymnasieelever att plugga på distans och kanske inte få ta studenten med sina kompisar, då tycker jag att det minsta vi kan begära är att äldre personer med beviljad hemtjänst inte åker till en annan kommun, säger Lena Hallengren (S) till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet