Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Verket ”El Rey gick Ovan el Rainbow blev en vacker Rosa, festmåltid på Ekekas Mantel” utgörs av en hel ensemble av konstnärer och bjuder på en stor dos mystik. Foto: SVT

Nionde upplagan av Open Art invigdes med performancekonstverk

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen invigdes officiellt den nionde upplagan av konstbiennalen Open Art i Örebro. Ett av verken som i sin helhet visades för allra första gången är det performancekonstverk som även när det inte framförs väcker uppmärksamhet med sin transformation av Bernadottestatyn på Järntorget.

Spela klippet och se performancekonstverket som lär bli ett av Open arts mest uppseendeväckande verk.

Förberedelserna för årets har Open art började redan i september 2022, när den åttonde upplagan av konstbiennalen stängde ned. Den senaste veckorna har Örebro, i takt med att verken installerats, tydligt vittnat om att sommarens stora konsthändelse kommit allt närmre.

Open art i Örebro

På lördagen invigdes biennalen officiellt i en ceremoni på Järntorget. Talade gjorde bland andra kommunstyrelsen ordförande John Johansson (S) och representanter från Open art.

Spektakulär performancekonst

Ett av de konstverk som under dagen kunde för första gången kunde ses i sin helhet var Valeria Montti Colques performanceverk ”El Rey gick Ovan el Rainbow blev en vacker Rosa, festmåltid på Ekekas Mantel”.

Verket har redan innan invigningen väckt uppmärksamhet på Järntorget, där det har förvandlat Bernadottestatyn som tornar upp framför slottet till en chilensk Ekeka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Open art i Örebro

Mer i ämnet