Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsens ordförande i Nora, Mikael Wahlberg (S), berättar i klippet hur de vill bidra till att veterantågen fortsatt ska rulla. Foto: Mikko Lindskog

Nora kommun vill medla i konflikten om veteranjärnvägen

Uppdaterad
Publicerad

Nora kommun vill agera medlare i konflikten om den anrika veteranjärnvägens framtid. Beskedet kommer bara några dagar efter att föreningen som kör de gamla ångloken beslutat att lägga ned sin verksamhet. Men det är oklart om kommunen kan bidra med mer pengar.

I slutet av förra veckan kom beskedet att föreningen Nora Bergslags Veteran-Jernväg (NBVJ) påbörjat en avveckling av sin verksamhet. Det efter att samtliga ledamöter i föreningens styrelse valt att lämna sina poster.

Bakgrunden till beslutet är den långdragna konflikt om finansiering som föreningen haft med stiftelsen Nora Järnvägsmuseum och Veteranjärnväg (NJOV), som äger de gamla järnvägsspåren.

– Vi har slagits för det här i flera år, men nu gav vi upp, berättade NBVJ:s ordförande Magnus Lundgren.

Kommunen har följt utvecklingen

På Nora kommun har man under en längre tid följt konflikten mellan NBVJ och NJOV. Efter förra veckans besked vill man nu gå in som medlare, för att säkra veteranjärnvägens framtid.

– Vi ser att det kan vara läge för oss att kliva in och erbjuda en mer aktiv roll, säger Mikael Wahlberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Nora.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.