Nora – Nya statyer ska locka turister

Publicerad

Idag, onsdag, lyftes ett nytt monumentalkonstverk på plats i centala Nora. Det är en av 25 skulpturer som kommunen fått i gåva och som är tänkt ska dra turistande konstälskare till stan i sommar.

Det är inte precis varje dag som det kommer nya konstverk av det här formatet på plats i Nora. Men allmänheten var måttligt intresserad. Bara två Norabor var på plats för att bevittna händelsen.

Lejonporten heter skulpturen, av konstnären Torsten Molander. Det är en av dom 25 skulpturer som Nora kommun fick i donation när Åkerby skulpturpark utanför Nora la ner sin verksamhet.

– Det var jätteroligt att få de här konstverken, vi har alltså verkligen gott om plats här för att sätta ut konstverken, säger Arne Tschentscher, stadsträdgårdsmästare.

I sommar är det tänkt att alla ska vara på plats ute på stan, men än så länge förvaras flertalet i kommunens förråd.

En av de 25 donerade statyerna kanske Noraborna aldrig får se. Statyn stolen av Martin Mölholm stod på udden vid Fåsjöns strand, men när kommunen skulle hämta den var den försvunnen. Man tror att den kan ha drivit till sjöss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer