Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har ett minimerat underhåll”. I klippet berättar Eva Henebäck, vd Norabostäder, hur de höga priserna för fjärrvärmen påverkar bland annat underhållet av lägenheterna. Foto: Sophie Olsson Rahlén

Norabostäders kritik mot miljonutdelningar i Solör Bioenergi: ”Fruktansvärt”

Publicerad

Nora har den tredje dyraste fjärrvärmen i landet. Förra året höjdes priset med 18,9 procent samtidigt som fjärrvärmeleverantören Solör beslutade om utdelning på 500 miljoner kronor.

– Det är fruktansvärt, det drabbar oss och våra hyresgäster, säger Eva Henebäck, vd för det kommunala bostadsbolaget Norabostäder.

Mellan 2019 och 2023 har Solör Bioenergi beslutat om stora utdelningar till ägarna, totalt 3,5 miljarder kronor, varav 500 på en extra bolagsstämma i december 2023, enligt en granskning av SVT Nyheter Väst.

– Jag förstår att de har kostnadsökningar på sina insatsvaror och måste ta ut det från sina kunder men att dessutom lägga utdelningar på miljonbelopp – det är fruktansvärt att höra, säger Eva Henebäck.

Solör Bioenergi har getts möjlighet att bemöta kritiken från Eva Henebäck men har inte lämnat någon kommentar. I ett skriftligt svar till SVT Väst om kritik som riktats mot fjärrvärmepriserna och om utdelningen på 500 miljoner kronor skriver bolaget bland annat att de inte upplever sig kritiserade och att de erbjuder sina kunder energisäkerhet dygnet runt som är högt uppskattad.

Ny höjning på 13 procent

I år höjdes fjärrvärmepriset i Nora med ytterligare 13 procent och nu sliter Norabostäder med ekonomin och ser ut att gå back med tre miljoner kronor i år.

– Vi kan inte ta ut de hyreshöjningar som vi skulle behöva för att möta kostnadsökningarna. Vi måste dra in på annat, säger Eva Henebäck.

Sju av de tio kommuner i landet med dyrast fjärrvärme har Solör Bioenergi som leverantör, enligt förra årets Nils Holgersson-rapport. Förra året anmälde sex fastighetsägare i Nora Solör till Konkurrensverket.

– Vi tyckte att höjningen på 19 procent var oskälig och att Solör utnyttjar sin dominerande ställning på marknaden, säger Eva Henebäck.

Den anmälan är nedlagd men Konkurrensverket gick vidare med en annan liknande anmälan så bolaget är under utredning.

Alternativ till fjärrvärme

Norabostäder funderar nu på alternativ till fjärrvärme bland annat i projekteringen av den nya högstadieskolan i Nora.

– 90 procent av våra fastigheter är uppvärmda med fjärrvärme och vi inser att det inte är så bra att ha alla ägg i samma korg, säger Eva Henebäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.