Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man blir irriterad” – se reaktionen i Falköping på Solörs Bioenergis vinstutdelning. Foto: SVT

Se reaktionen i Falköping efter Solörs vinstutdelning: ”Blir riktigt förbannad”

Publicerad

Sveriges dyraste fjärrvärmebolag. Så beskriver Tomas Thiel bolaget Solör Bioenergi. Han blir irriterad när han hör att bolaget i december beslutade om 500 miljoner kronor i vinstutdelning.

– Man blir riktigt förbannad, säger Tomas Thiel, vd Falköpings Hyresbostäder.

Falköpings Hyresbostäder är det kommunala bostadsbolaget i Falköping. Ifjol anmälde de Solör Bioenergi till Konkurrensverket, efter en prishöjning de ansåg vara oskälig.

Bostadsbolaget menade att Solör Bioenergi missbrukade sin monopolliknade ställning.

Kritik mot höjning av fjärrvärmepris

Falköping är en av de kommuner i landet med högst pris på fjärrvärme. I 11 av de 15 kommuner med högst pris är det Solör som står för fjärrvärmen, enligt Nils Holgersson-rapporten.

Solör svarar bara via mejl

Vi har sökt Solör Bioenergis styrelseordförande Martinus Brandal för en intervju kring utdelningarna. Men bolaget väljer att endast svara via mejl, genom finansdirektör Florian Raitner.

2023 var ett år då Solör Bioenergi på flera håll kritiserades för höga fjärrvärmepriser. Samtidigt beslutades det på en extra bolagsstämma om vinstutdelning på 500 miljoner kronor. Varför?

”Vi upplever inte att Solör Bioenergi är kritiserade. Vi erbjuder våra kunder en energisäkerhet 24/7 som är hög uppskattade av våra kunder. Idag äger och opererar vi totalt 286 fjärrvärmeanläggningar och är verksamma i 116 kommuner i Sverige. Det vill säga vi är väldigt fokuserade på en trygg och säker leverans av uppvärmning för sjukhus, äldreboende, skolor, bostäder och industrier.”

Anmäldes till Konkurrensverket

Solör Bioenergi anmäldes i fjol fyra gånger till Konkurrensverket. Konkurrensverket har skrivit av tre anmälningar, däribland den från Falköping, utan att ha tagit ställning till om det skett någon överträdelse av konkurrensreglerna eller inte.

Angående anmälan från Falköping svarade Solör Konkurrensverket att det finns flera alternativa uppvärmningsformer för de kunder som är anslutna till fjärrvärmenäten, till exempel luftvärmepump. Samt att den aktuella prisökningen är ett resultat av kraftigt ökade kostnader för biobränsle, vilka vida överstiger den aktuella prishöjningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Solör om varför deras priser på fjärrvärme sticker ut. Foto: SVT

HÄR FINNS SOLÖR BIOENERGI I VÄSTRA GÖTALAND

Ale, Bollebygd, Ed, Falköping, Floby, Grästorp, Herrljunga, Horred, Kvänum, Landvetter, Mölnlycke, Stenstorp, Svenljunga, Vårgårda.

Källa: Solör Bioenergi

FJÄRRVÄRME

Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige. Fjärrvärme innebär produktion av hetvatten som distribueras i rörledningar till flera kunder i en ort.

Fjärrvärmen i Sverige har i huvudsak byggts ut och utvecklats i kommunal regi. I början av 1980-talet bedrevs de flesta fjärrvärmeverksamheter i kommunal regi.

Detta förändrades i samband med avregleringen av el- och fjärrvärmemarknaderna i mitten av 90-talet. Då tilläts att verksamheter bedrevs av andra ägare och med syfte att göra vinst. Vilket ledde till en våg av kommunala utförsäljningar av fjärrvärmeverksamheter. Under åren 1995–2005 såldes 56 kommunala fjärrvärmerörelser.

Källa: Energimarknadsinspektionen och NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot höjning av fjärrvärmepris

Mer i ämnet