Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om missnöjet med fjärrvärmepriset i Falköping i klippet ovan. Foto: SVT

Planen efter prischocken – Falköpings Hyresbostäder kan göra sig av med fjärrvärme

Uppdaterad
Publicerad

Han gillar den egentligen. Men efter att priset höjts kraftigt tvekar han om framtiden för fjärrvärmen.

– Vi har valt det här för att det är ett bra alternativ. Men vi känner idag att vi inte kan lita på det framåt, säger Tomas Thiel, vd för Falköpings Hyresbostäder.

Falköping är en av de kommuner i Sverige med högst pris på fjärrvärme. I fjol höjdes priset med 23 procent, berättar Tomas Thiel. I år är prishöjningen drygt 15 procent.

– Vi har svårt att förstå varför det kostar så mycket att producera fjärrvärme i Falköping jämfört med andra kommuner, säger Tomas Thiel, vd för det kommunala bostadsbolaget Falköpings Hyresbostäder.

Kritik mot höjning av fjärrvärmepris

Enda leverantören av fjärrvärme

Falköpings Hyresbostäder och Fastighetsägarna anmälde i somras Solör Bioenergi till Konkurrensverket. De menade att Solör missbrukade sin dominerande ställning som enda leverantör av fjärrvärme i kommunen.

– Har du väl ett uppvärmningssystem i en fastighet är det inte så lätt att byta, säger Alma Ohlin från Fastighetsägarna, en branschorganisation för fastighetsföretag.

Ökade bränslekostnader

Solör svarade Konkurrensverket att det finns flera alternativa uppvärmningsformer för de kunder som är anslutna till fjärrvärmenäten, till exempel luftvärmepump. Samt att den aktuella prisökningen är ett resultat av kraftigt ökade kostnader för bränsle, vilka vida överstiger den aktuella prishöjningen.

– Biobränslepriserna har ökat dramatiskt i Falköping, säger Anders Pettersson, vd Solör Bioenergi.

Tittar på att byta uppvärmning

Konkurrensverket har skrivit av ärendet. Dock utan att ha tagit ställning till om det skett någon överträdelse av konkurrensreglerna eller inte. Konkurrensverket har sedan tidigare en prioriterad utredning mot Solör Bioenergi om misstänkt missbruk av dominerande ställning i Mönsterås kommun. Den utredningen pågår fortfarande.

Falköpings Hyresbostäder tittar nu på möjligheten att byta uppvärmning.

– Vi tittar på vilka fastigheter som idag har fjärrvärme som vi kan koppla bort för att inte ha alla ägg i samma korg, säger Tomas Thiel.

Fjärrvärme i Falköping

I Falköping driver det privata bolaget Solör Bioenergi Falköping fjärrvärmen. Enligt den årliga Nils Holgersson-rapporten så har Falköping den elfte dyraste fjärrvärmen i landet. Kostnaden var i fjol 1150 kronor per MWh.

I Nils-Holgersson-rapporten jämförs kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning för ett flerbostadshus mellan olika kommuner.

Bakom rapporten står bland annat Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta.

Syftet med rapporten är att visa på hur priserna skiljer sig: ”det faktum att många av verksamheterna bedrivs i kommunala eller enskilda monopol innebär att de behöver granskas inte minst med avseende på priserna”

Källa: nilsholgersson.nu

Falköpings Hyresbostäders kostnader för fjärrvärme

Budget 2024: 19 miljoner kronor

Utfall 2023: 16,2 miljoner kronor

Utfall 2022: 13,1 miljoner kronor

Siffrorna är inte normalårskorrigerade. Normalårskorrigering innebär att användningen av fjärrvärme har justerats för att ta hänsyn till olika faktorer som påverkar värmebehovet under året som till exempel temperatur.

källa: Falköpings Hyresbostäder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot höjning av fjärrvärmepris

Mer i ämnet