Stora snömängder i norra Örebro län Foto: Anders Nord / SVT

Normal vårflod väntas i länet

Uppdaterad
Publicerad

Att det kommer en vårflod är länsstyrelsen säker på men hur pass kraftig den blir beror inte bara på snödjupet utan det är även andra faktorer som spelar in.

– Vi vet bara hälften av vad vi skulle vilja veta eftersom snön bara är halva kunskapen säger Daniel Bergdahl som är vattenvårdshandläggare på Länstyrelsen i Örebro. Den andra halvan är hur snabbt snön smälter och om det kommer regn samtidigt.

Daniel Bergdahl vattenvårdshandläggare Länsstyrelsen Örebro Foto: Anders Nord / SVT

Stora snömängder

De stora snömängderna hittar man på de högre höjderna som Kilsbergen och framför allt i den norra länsdelen där Ställdalen hade ett snödjup på 74 centimeter i början av mars.

Sjöarna fylls snabbt

Dammägarna har långsamt sänkt sina vattenmagasin för att kunna ta emot en del av vårfloden, men till skillnad från dammarna i norrland, som kan magasinera en hel årsnederbörd, fylls sjöarna i vårt län ganska omgående.

– Vattendomarna för de sjöar som vi har här medger bara en sänkning med en till två meter och det innebär att sjöarna fylls upp snabbt och när sjön väl är fylld så kan man inte göra så mycket mer, säger Daniel.

Normal vårflod som kan bli extrem

Som det ser ut nu så kommer det enligt Länsstyrelsen bli en normal vårflod men skulle det utvecklas till ett mer extremt scenario kommer det komma ut varningar både från Länsstyrelsen och andra myndigheter.

Länsstyrelsen har sin vanliga beredskap med en krisorganisation som går igång om vårfloden orsakar stora översvämmningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.