Foto: Monika Bruhn/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu är det dags för jätteskattjakt

Publicerad

I dag börjar jakten på femtio olika gömställen i Örebroregionen. Föremålen, de så kallade cacherna, ska hittas av deltagarna som på olika sätt ska ta sig fram till platserna med hjälp av GPS eller smartphones. Det hela börjar vid Örebro slott.

Klockan tolv i dag, lördag, börjar den GPS–orienterade skattjakten. Eventet kallas The Heart of Sweden och anordnas av Region Örebro tillsammans med länets fyra turistdestinationer. Tillsammans har de gömt femtio behållare, cacher, runt om i länet. Snart är det dags för deltagarna att ta reda på var – i Sveriges första GeoTour.

Både turism och geocahcing

De utvalda platserna beskrivs som några av länets bästa smultronställen och deltagarna kommer få ta sig från allt till gruvschakt och vildmark till stadsliv och gamla slott.

– Vi jätteglada över att kunna presentera Sveriges första GeoTour här i vår region, säger Jeanette Brorsson Ekelund, utvecklingsledare för turism och besöksnäring på Region Örebro län.

Skattjakt i modern tappning

Deltagarna är utrustade med smartphones eller GPS och ska ta sig fram till femtio olika GPS-koordinater runt om i Örebroregionen. Väl framme vid koordinaten gäller det att hitta den behållare, cache, som finns gömd på platsen. Sedan är det bara att ta sig till nästa gömställe.

Lockar stora och små

Touren är uppdelad i tre nivåer på olika svårhetsgrad. Några cacher passar för barnfamiljen, andra är anpassade efter vana geocachare. För att lyckas komma upp i guldnivån uppger region Örebro att man får räkna med att det tar omkring fyra dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer