Foto: Rebecca Lindström / SVT

Nu får Ronnys gravsten vara rosa

Uppdaterad
Publicerad

Karlskogabon Annelie Sundlöf har länge kämpat för att sonens rosa gravsten ska få vara kvar. Till slut fick hon rätt, och nu har stenen fått en ny plats på kyrkogården.

– Jag känner lugn och ro när jag kommer hit. Och förhoppningsvis på vårkanten kommer det finnas fler färgglada stenar här, säger Annelie Sundlöf. 

Det har varit en lång och uppmärksammad kamp. Annelie Sundlöf och hennes familj målade om hennes son Ronnys gravsten till rosa. Men kyrkoförvaltningen sade nej, den skulle i stället vara i natursten.

Klicktoppen 2015 SVT Örebro

Nu får familjen Sundlöf rätt.

Flyttades till ny plats

Stenen får vara kvar, fast på en ny plats. Den har flyttats till ett nytt gravkvarter för lite annorlunda stenar.

– Nu känns det jättebra. Vi kan smycka som vi vill och gå hit när vi vill. Vi stör ingen, vad vi tror i alla fall, för ingen har sagt något, säger Annelie Sundlöf.

Varför har det här varit så viktigt för dig?

– Ronny var rosa och hans bröder vill att stenen ska vara rosa. Och även mina barnbarn tycker att det är jättekul att komma till en rosa gravsten.

Hindrade sorgearbetet

Det har nu gått över ett år sedan Annelie Sundlöfs 23-årige son Ronny mördades i centrala Karlskoga.

Och kampen om den rosa stenen har varit ett hinder i sorgeprocessen.

– Nu hoppas jag att jag ska få lugn och ro och få börja bearbeta, för det har jag inte gjort innan. Allt har kretsat runt överklagan och domslut, men förhoppningsvis är det stopp nu.

Hur kommer du att gå vidare nu?

– Ta en dag i taget. Försöka bearbeta det som har hänt och ta in. Och inse att Ronny inte kommer hem något mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klicktoppen 2015 SVT Örebro

Mer i ämnet