Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Med statens hjälp kan vi äntligen sjösätta kommunens SFI-verksamhet för ukrainska flyktingar, säger Christopher Hedbom Rydaeus, moderat och ordförande i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden. Foto: Raphael Cano Felix/SVT, Johan Nilsson/TT

Örebro kommun startar egen SFI-utbildning för ukrainska flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun har ansökt om statsbidrag för att kunna erbjuda SFI-kurser för ukrainska flyktingar. Detta sedan regeringen bestämt att avsätta 100 miljoner kronor för ändamålet.

– Det har varit tuffa tider för kommunen, men med statens hjälp kan vi äntligen sjösätta det här, säger Christopher Hedbom Rydaeus (M),ordförande i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden.

Regeringens beslut om att avsätta pengar kommer sedan EU:s beslut att förlänga massflyktsdirektivet. Det innebär att ukrainska flyktningar får uppehållstillstånd fram till våren 2024.

– Hittills har flyktingarna utbildat sig via olika studieförbund. Nu får vi chansen att utöka vår egen SFI-utbildning, säger Christopher Hedbom Rydaeus.

Örebro län och kriget i Ukraina

Under våren ska runt 30 personer erbjudas plats i kommunens egen SFI-verksamhet, för att sedan utökas med runt hundra personer till under hösten.

Hör mer om de nya SFI-planerna i klippet och hur det kommer påverka nuvarande utbildningar hos studieförbunden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet